Skip to content Skip to navigation
24-02-2023

FIAT Е ВОДЕЩАТА ГЛОБАЛНА МАРКА НА STELLANTIS ПРЕЗ 2022 Г.

FIAT Е ВОДЕЩАТА ГЛОБАЛНА МАРКА НА STELLANTIS ПРЕЗ 2022 Г.

През изминалата 2022 година FIAT допринесе за успешното представяне Stellantis като марка номер едно в концерна с повече от 1,2 милиона продадени автомобила в световен мащаб. FIAT затвърди своите силни позиции благодарение на добре балансирания географска политика и категоричното лидерство на големи пазари като Бразилия с 21,9% пазарен дял, а също така в Италия и Турция.

„FIAT отново потвърди глобалния си успех и даде своя голям принос за резултатите на Stellantis. По отношение на пазарните обеми FIAT е водещата марка в концерна с повече от 1,2 милиона регистрирани превозни средства FIAT, FIAT Professional и Abarth. Ние сме абсолютен пазарен лидер в Бразилия, Италия и Турция и се движим с бързи темпове към устойчиво бъдеще с електрическия FIAT 500e, от който са реализирани близо 120 000 броя от лансирането му досега. Благодарение на синергията в групата Stellantis през 2023 г. FIAT ще продължи да предлага социално адекватни решения, като представи четири нови продукта“, заяви Оливие Франсоа, главен изпълнителен директор на FIAT и глобален маркетингов директор на Stellantis.

В Европа FIAT винаги е бил лидер на пазара на градски автомобили. В контекста на нарастващото обществено внимание към проблемите на околната среда, електрическият FIAT 500e регистрира повече от 66 000 продадени автомобила през миналата година и над 120 000 от пускането му на пазара. Този невероятен успех го превръща в най-продавания електрически автомобил на италианския пазар, втори в Испания и трети в Германия. Наред с това FIAT 500e заема трето място по продажби сред електрическите автомобили на 10-те големи европейски пазара и е най-продаваният електрически автомобил на Stellantis. В сегмента на градските автомобили заслужава да се отбележи успешното представяне на FIAT 500 и FIAT Panda. Тези две икони са съответно на първо и на второ място в сегмента, като заедно постигнаха 43,8% пазарен дял през годината, затвърждавайки лидерството на FIAT в Европа. И в допълнение FIAT е марка №1 в Италия с пазарен дял 15,1%.

 

FIAT е най-продаваната марка в Южна Америка с 13,6% пазарен дял и е абсолютен лидер в Бразилия – най-важния пазар за марката. През 2022 г. FIAT регистрира там повече от 430 000 автомобила и записа дял от 21,9% – най-доброто годишно представяне, както и най-доброто от всички марки през последното десетилетие. Тези изключителни резултати са постигнати благодарение на някои модели, които спечелиха сърцата на бразилците в различните сегменти – 24,7% дял сред малките автомобили, почти 50% сред пикапите и 37,1% в категорията на вановете. За втора поредна година FIAT Strada е най-продаваният автомобил, точно както FIAT Toro е най-купуваният C-пикап в страната. Седанът Cronos също се представи добре с 49% ръст на продажбите повече спрямо 2021 г., а компактният SUV модел Pulse надхвърли 50 хиляди продадени автомобила през годината.

 

Представянето в региона на Близкия Изток и Африка е  забележително и в  частност на турския пазар, където FIAT за четвърта поредна година е най-продаваната марка с 18,7% от пазарния дял. Абсолютна „звезда“ определено е моделът FIAT Tipo, който си осигури титлите на най-продаваната кола в страната и тази на категоричен лидер в своя сегмент с над 50% пазарен дял.

Други новини, които може да ви заинтересуват