Skip to content Skip to navigation

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ - настояще или бъдеще?

МИСЪЛТА ЗА ФИАТ

Fiat вярва в бъдещето на електрическите автомобили и има планове драстично да намали средните CO2 емисии на Fiat по пътя до нулеви емисии. Ето защо на автомобилното изложение в Женева Fiat представи новия Fiat Centoventi - концептуален електрически автомобил, който напомня дизайна на най-компактните кросоувъри и полага основите за това, което може да бъде колата на бъдещето. Превозно средство, което се фокусира върху електрическата и устойчива мобилност с нулеви емисии. Ключова характеристика на дизайна е платформата, която му позволява да побира множество батерийни пакети. Всеки пакет предлага 100 км обхват, с достижими до 500 км чрез модулната система.

Електрическото бъдеще на Fiat не е свързано само с Fiat Centoventi, а преди всичко започва с новия Fiat 500e, който направи своя дебют през март 2020 г. Този модел работи само на ток, оставяйки дизеловите и бензиновите двигатели зад гърба си.

ПЪТУВАНЕ КЪМ ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО

Когато говорим за електрически автомобили, обикновено говорим и за бъдещето. Наистина, много страни изглежда все повече вярват в предимствата на този тип автомобили, като приемат програми за стимулиране на закупуването на електрически автомобили. Електрическият автомобил е една от основните тенденции в автомобилната индустрия, ключов компонент, който привлича интереса на всички.

Но какво представлява електрическият автомобил и защо е толкова важен?

Електрическият автомобил е най-просто казано автомобил, който използва електричество чрез зареждане, а не бензин или други горива, които обикновено се използват в автомобилите. За разлика от хибридните автомобили, електрическите автомобили нямат замърсяващо въздействие. Дори шумът от двигателя липсва, но е въведено задължение за производителите да оборудват електрическите автомобили със звукови синтезатори, които да предупреждават пешеходците за пристигането им.

Акронимът BEV (Battery Electric Vehicle) също се използва за електрическия автомобил, тъй като автомобилът се зарежда с гориво чрез презареждане на батериите с помощта на електричество от електрическата мрежа или други разпределителни системи. Презареждането може да се извърши с помощта на зарядни станции, разположени в цялата страна, или с домашен електрически контакт.

Презареждането на електрически автомобил е лесно и може да се извърши навсякъде, където има контакт или зарядна станция. Обществени станции за зареждане се предлагат и на бензиностанции, паркинги, ресторанти, хотели и други места.

Времената за зареждане на електрически превозни средства варират значително в зависимост от вида на зареждането, мощността и капацитета на батерията.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ – ПО-ДОБРИ ЗА ВАС И ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Електрическите автомобили предлагат няколко предимства, както лични, така и екологични, особено в практическо отношение. По-долу се опитваме да ги обобщим в няколко стъпки.

1. Свободен достъп до зони с ограничен трафик.
Като превозно средство, което не замърсява околната среда, електрическите автомобили може да имат безплатен достъп до някои градски центрове.
2. Намалени разходи за гориво
Електрическото презареждане е много по-евтино от всяко друго гориво, което е до три пъти по-малко от другите горива.
3. Лекота на шофиране
Електрическият автомобил е перфектен за градско шофиране, осигурявайки ви плавно ускорение.
4. Комфорт
Електрическият автомобил не произвежда почти никакъв шум и предлага релаксираща среда, която значително намалява стреса от шофирането.
5. Поддръжка
Механиката на електрическите автомобили, от двигателя до трансмисията, е много по-проста от тази на традиционната кола, тъй като има по-малко компоненти и по-малко течности за зареждане. Благодарение на регенеративното спиране, дори спирачките се използват по-малко, отколкото в традиционните автомобили.

РАЗХОДИ И ВРЕМЕ ЗА ПРЕЗАРЕЖДАНЕ

Времето за зареждане на батериите за електрически автомобили варира в зависимост от типа на батерията и начина, по който е свързана към електрическата мрежа.

Едно от основните предизвикателства за производителите на автомобили, които се интересуват от електрически автомобили, е изследването и разработването на батерии, позволяващи пробег и бързо зареждане. Батериите на съвременните електрически автомобили, предимно литиеви (Li) батерии, са доста издръжливи.

Презареждането на обществени места може да се извърши чрез зарядни станции или ако предпочитате да презареждате от вкъщи, това може да стане или с кабел директно от вашия електрически контакт, или чрез инсталирана стенна кутия за зареждане, като разходите влизат в сметката ви за електричество.

Средно Plug-in хибридно превозно средство може да измине около 24 км след час и половина зареждане и да бъде на пълен капацитет след осем часа зареждане.

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ

Като цяло времето за зареждане на електрически автомобили зависи от капацитета им. И преди всичко от мощността (kW) на презареждането и максималната мощност на зарядното за кола.

Най-простият и често срещан начин за зареждане на електрическа кола е да я свържете към нормалното захранване, но за да получите по-бързи методи за зареждане, собственикът на електрическа кола се нуждае от достъп до стенни кутии и станции за зареждане.

Wallbox се отнася до опцията за инсталиране у дома или на работното място на устройство, което може бързо да презареди колата.

Станциите за бързо зареждане са разположени на стратегически места в града, в центъра на града или в близост до туристически атракции и търговски центрове. Те имат много висока мощност, варираща от 50 до 150 kW.

Електрическите превозни средства могат да се зареждат на обществени места с променлив ток (режим 2 и 3) или постоянен ток (режим 4). Кабелът за режим 2 обикновено се доставя с електрическото превозно средство и може да се използва за свързване към някои обществени точки за зареждане.

Няма предварително определено време за зареждане на електрически автомобил. Може да отнеме половин час или до 12 часа в зависимост от kWh на акумулатора на автомобила и също зависи от мощността на точката за зареждане и зарядното устройство на автомобила.

Времената за зареждане също се влияят от температурата на външната среда и състоянието/нивото на разграждане на батерията. Възможно е скоростта на зареждане да не е винаги постоянна във времето - след достигане на прага от около 80%, мощността на зареждане може да спадне.

БЪДЕЩЕТО Е ПО-БЛИЗО

Бъдещето на Fiat е все по-електрическо. Наистина, наелектризиращо. 2020 г. беше повратната точка за Fiat. Вариантът с нулеви емисии на оригиналния италиански градски автомобил бележи началото на нова глава за марката Fiat. Компанията наскоро обяви удължаване на договорите за солидарност до края на 2019 г., за да подготви производствените линии за новата кола.

Новият електрически Fiat 500е направи своя дебют през 2020 г. Това е изцяло нов модел, който работи само на батерии и не използва традиционните бензинови и дизелови двигатели. Електрическият Fiat 500e се произвежда в завода Mirafiori в Торино и е оборудван с батерии, разработени съвместно със Samsung.
Fiat GOe LIVE
Fiat GOe LIVE

Открийте всички предимства на електрическия автомобил с приложението Fiat GOe LIVE, проследявайки поведението при шофиране на всеки автомобил и го сравнявайки с новия Fiat 500e. Оценете цената на всяко пътуване и разберете общите спестявания, които можете да получите с новия Fiat 500e.

500e

Иконата, която вдъхновява промяна от 1957 г., сега е готова да Ви отведе в следващото десетилетие с уникални функции.
Научете повече
Fiat Answers

Отговори от Fiat

Гледайте всички видеоклипове, създадени от Fiat, за да изчистите всички съмнения относно електричеството.
Научете повече
Fiat electric hub

Електрическа мобилност

Открийте какво означава преминаването към електричество, изяснете всичките си съмнения и научете свързаните ползи и икономически стимули.
Научете повече