Skip to content Skip to navigation
12-02-2024

Новият Abarth 695 75° Anniversario - лимитирана серия само в 1368 бройки, за да отпразнува 75-ата годишнина на марката и да отдаде почит на T-Jet двигателя

Новият Abarth 695 75° Anniversario - лимитирана серия само в 1368 бройки, за да отпразнува 75-ата годишнина на марката и да отдаде почит на T-Jet двигателя

Скоро Abarth навършва 75 години, важен крайъгълен камък и още един рекорд за марката със скорпиона, която все още подхранва мечтите на феновете по целия свят. Тази годишнина е възможност да се отправите на пътешествие през историята на Abarth, съставена от рекорди и победи; и да откриете символ на славното минало на марката и нейното светло бъдеще - свеж, спортен и стилен автомобил, който перфектно представя състезателния дух на марката и постоянния ѝ стремеж към иновациите.

 

Лимитираната серия Abarth 695 75° Anniversario
За да отпразнува този специален рожден ден и като почит към своята история, скорпионът пуска новата серия Abarth 695 75° Anniversario, налична само в 1368 бройки, за да отдаде почит на добре познатия му 1.4 T-Jet двигател, със символична препратка към обем на двигателя: 1.368 куб.см. Двигателят е  с турбокомпресор Garrett GT 1446, осигуряващ мощност от 180 к.с. и въртящ момент от 250 Нм при 3000 об./мин. Максималната скорост е 225 км/ч, а от 0 до 100 км/ч ускорява само за 6,7 секунди. Ауспухът е емблематичния Record Monza с активен клапан. Оборудван е и с амортисьори Koni FSD на двете оси.
Специалната серия също така разполага с уникален и привличащ вниманието външен вид, който включва специални елементи - юбилейно лого, изложено както отвътре, така и отвън, за да увеличи насладата при пътуванията на феновете на марката.

Екстериорът веднага хваща окото. За първи път скорпионът покрива целия покрив и изпъква на фона на изцяло черното оформление благодарение на контраста със златното си тяло. Моделът е подобрен с различни елементи, за да бъде още по-уникален, като затъмнени стъкла, златни лога на Abarth от двете страни и оригиналните стикери 75° Anniversario във формата на глава на бутало. Освен това тази специална серия е оборудвана с ексклузивни 17-инчови златни алуминиеви джанти и високоефективна спирачна система с 305x28 мм вентилирани и перфорирани дискове, захванати от черните алуминиеви апарати Brembo.
Вътре дизайнерите създадоха ексклузивна и очарователна атмосфера, както е илюстрирано от висококачественото табло от черна алкантара и новите специфични за Sabelt карбонови седалки. Вложките от алкантара предлагат традиционна спортна нотка, осигурявайки комфорт и стил и украсявайки целия интериор, докато спортната му душа може отново да се види в карбоновите седалки Sabelt със специални шевове и модерната интерпретация на юбилейното лого, вдъхновено от историческия автомобил. Най-модерното оборудване включва 7” радио DAB, 7” TFT цифров дисплей и Carplay & Android Auto свързаност, както и автоматичен климатик, аудиосистема Beats и навигационна система. Лимитираната серия също предлага изобилие от възможности за свързване благодарение на функциите на Mopar Connect, които включват My:Assistant, My:Remote Control, My:Car и My:Journey.

Седемдесет и пет години история и успех
Легендата за марката с логото скорпион започва на 31 март 1949 г., когато Карло Абарт (1908-1979) основава Abarth & C. с пилот Гуидо Скалярини и лансира автентична легенда за стил и производителност.
Първата им кола, базираната на Fiat 1100 204 A, позволява на Тацио Нуволари да спечели последното си състезание през 1950 г. Оттогава историята на Abarth е пълна с рекорди, тъй като марката винаги е комбинирала максимална производителност, майсторство и безспирно техническото усъвършенстване. Сред компонентите за масово производство на автомобили, изпускателните тръби са истинска икона на "стила Abarth" през годините и марката достигна върха на успеха между 1950-те и 1960-те години. През 1963 г. дебютира Fiat-Abarth 595, първият Abarth, базиран на Fiat 500, който напълно трансформира малкия полезен автомобил и му позволява да достигне максималния си потенциал.
Следващото златно десетилетие е белязано от впечатляваща поредица от победи - 10 световни рекорда, 133 международни награди и повече от 10 000 победи на пистата.
През 1971 г. марката е изцяло поета от Fiat Group и легендата продължава с Fiat 124 Abarth, 131 Abarth и Ritmo Abarth. През 2008 г. марката стартира нова гама, създадена за феновете на моторните спортове. Оттогава новите модели се пускат редовно и бързо.
2022 г. бележи напълно нова ера за Abarth, тъй като марката попълни моделната си гама в Европа с дебюта на изцяло електрическия New Abarth 500e, който е по-бърз и по-вълнуващ както при градско, така и при извънградско шофиране.

Подчертавайки все по-глобалния характер на марката, през 2022 г. Abarth също продължи своята глобална експанзия с бразилското лансиране на новия Abarth Pulse, първият SUV от историческата италианска марка, който гордо се завърна, за да пресече европейските и азиатските граници, последван от въвеждането на Abarth Fastback една година по-късно.
Освен това беше обявено и ново стратегическо партньорство със Stellantis Motorsport, което дава живот на най-мощния Abarth досега. Дебютирайки в лансиращата си версия Scorpionissima, новият Abarth 600e е готов да плени феновете с безспорния си чар и готовността да поеме на път със своята мускулеста и агресивна атмосфера. Първоначалните снимки на тази стартова версия, която ще бъде произведена в лимитирана серия от 1949 бройки, предлагат поглед към нейния характер, разкривайки интригуващата "дяволита" същност, която добавя акцент към нейната привлекателност.

Други новини, които може да ви заинтересуват