Skip to content Skip to navigation
19-01-2024

За втора поредна година Fiat 500e е лидер на пазара на електрически градски автомобили в Европа

За втора поредна година Fiat 500e е лидер на пазара на електрически градски автомобили в Европа

През 2023 г. Fiat 500e затвърди своето европейско лидерство със значителни резултати

Оливие Франсоа, главен изпълнителен директор на FIAT и глобален маркетингов директор на Stellantis, заяви: „Fiat 500e отново потвърди успеха си, оставайки лидер в сегмента на електрическите градски автомобили в Европа за втора поредна година. 500e регистрира повече от 185 000 броя в световен мащаб от пускането си на пазара и играе важна роля в зеления преход на мегаполисите по света. В момента 500e се продава в 44 страни, продължавайки успешно похода към електрификация на марката по света. Ние предлагаме опростени, интуитивни и социално значими решения, като винаги поставяме нуждите на нашите клиенти начело.“

Успехът на електрическото бижу на FIAT се потвърждава от брилянтни резултати от продажбите - от пускането му на пазара през 2020 г. 500e е най-продаваният електрически градски автомобил в Европа и най-продаваният EV на Stellantis Group.

Миналата година 500e беше номер 1 в Европа в сегмента A+B BEV с пазарен дял от 14,7%, увеличен с 0,3 пункта спрямо 2022 г., въпреки спада на сегмента -5%. Освен това се класира на първо място в Италия, Германия, Испания, Белгия и Австрия; второ във Франция и четвърто в Португалия и Полша.

В Европа Fiat 500e е продал около 65 000 бройки.

Разглеждайки BEV индустрията, в контекста на нарастващо внимание към проблемите на околната среда, през 2023 г. 500e се постави на подиума в Италия и Германия и четвърти във Франция и Испания. Като се има предвид индустрията на BEV в 10-те най-големи европейски пазара, Fiat 500e се класира на четвърто място.

Проектиран и произведен в Торино, 500e е символ на италианската креативност и печели феновете на продуктите Made in Italy по целия свят. Неговият успех се подчертава и от 42-те международни награди, което го прави най-награждаваният модел на FIAT досега.

Миналата година семейството на Fiat 500e се увеличи много с допълването към гамите на малкия Topolino и очаквания с нетърпение 600e, за да завърши електрическото предложение на марката и да продължи да води по пътя на електрификацията.

Други новини, които може да ви заинтересуват