Функционалността, простотата и ярката персонализация навършиха тридесет години

Функционалността, простотата и ярката персонализация навършиха тридесет години

  • Fiat Tipo – една новаторска концепция, която продължи традицията на Fiat в ключов за времето пазарен сегмент – бе представена на обществеността на 26 януари 1988 г.
  • Семейството Типо днес празнува първите си 30 години на функционалност, простота и ярка персоналност.
  • Автомобилът е разработен от международен екип от над 2 000 експерти през повече от три години.
  • През 2017 г. Fiat Tipo бе потвърденият лидер в С-сегмента в Италия, с пазарен дял от 20,7% и над 180 000 продадени бройки в региона на Европа, Близкия Изток и Африка.
  • За втора поредна година Fiat Tipo е автомобилът с най-висок темп на растеж в Европа в C-сегмента.

С духа и осъзнатостта на 30-годишен младеж, Fiat Tipo посреща бъдещите предизвикателства, опрял се на успеха си в решаващия С-сегмент, в който Fiat винаги е бил лидер.

Fiat Tipo дебютира на 26 януари 1988 г. Моделът е наследник на Fiat Ritmo, който от своя страна замени Fiat 128. Започвайки още от модела 1100, автомобилите Fiat от средния размер водеха по пътя на социално, икономическо и техническо развитие не само италианските семейства в Италия и Европа. От самото начало те се оказаха перфектния избор за много млади професионалисти и за семейства, търсещи практичен, модерен и елегантен продукт.

Преди тридесет години, първоначалният Fiat Tipo беше истински иновативна концепция. Инженерите на Fiat проектираха автомобил, способен да постигне по-добро управление, общи технически показатели, комфорт и безопасност без компромиси, като се фокусира върху ергономията, както никога досега. Tipo се отличи с прецизната си конструкция, с използването на иновативни производствени технологии и висококачествени материали, гарантиращи надеждност и качество. Автомобилът бе високо оценен заради своята функционалност, простота и изявена персоналност.

Тези характеристики са доразвити от днешния Fiat Tipo, който подсказва за духа на своя предшественик. Той е уникално съчетание от технология, здравина и използваемост, което с практичността си завладя C-сегмента. Типо се нарежда сред трите най-продавани модела през 2017 г. в Италия и е лидер на C-сегмента с 20,7% пазарен дял за годината. Колата е предпочетена от 180 000 автомобилисти в региона на Европа, Близкия Изток и Африка. Освен това за втора поредна година автомобилът с най-висок темп на ръстта на продажбите в Европа.

Функционалност и иновации 

На 30-ия си рожден ден можем да пренесем в днешния модел най-доброто от характеристиките на Fiat Tipo от 1988 г. Не случайно новият Типо гордо носи името на своя предшественик, с който споделя същия дух и същата ДНК. По отношение на дизайна, например, Tipo е с изчистени линии, иновативен и впечатляващ. Той е лидер в класа по отношение на интериорното пространство, осигурявайки приятно déjà vu по отношение на удобната функционалност.

Външността на Fiat Tipo предава забележително солидно присъствие и контрол на пътя. Предницата е развита хоризонтално, изразявайки динамичност, която присъства ярко и в трите варианта на модела. Основната част на корпуса, с изчистени и аеродинамични линии, е обща черта, споделена от оригиналния и днешния модел. Заслужава да се спомене версията с пет врати – тази, която най-бързо предизвиква спомени за Типо от 1988 г. – с голямата багажна врата, която осигурява забележителен за категорията достъп до 440-литровия багажник (550 литра за версията Station Wagon). Същата тази задна врата беше иновативна и за автомобила преди 30 години и беше направена от специална лека пластмаса, неподлежаща на корозия.

Както вчера, така и днес, привлекателните дизайни на каросерията бяха съчетани с интериори, проектирани според принципи напълно съобразени с основните насоки на проекта, изразяващи ценностите на практичност, простота и функционалност. Тази формула винаги е характеризирала автомобилите Fiat в C-сегмента и е твърдо вкоренена в самата ДНК на марката.

Пълно семейство в изчистена моделна гама

Fiat Tipo от 1988 г. бе създаден върху една от първите модулни платформи, които предвестиха концепцията за моделно семейство, изразена от днешния Tipo и неговите три варианта. Шасито му е в основата на други модели на Fiat, като например Fiat Tempra, от които пък са използвани традиционни каросерии за лимузини и комбита. Тридесет години по-късно Fiat Tipo 4-Doors, Fiat Tipo 5-Doors и Fiat Tipo Wagon са отговора на Fiat към шофьорите с техните нови потребности и навици за покупки, основани на информирани и прагматични избори. Всички варианти на Fiat Tipo въплъщават изключителна стойност и са насочени към семейства, двойки и млади професионалисти.

По отношение на своята персоналност, Fiat Tipo излъчва във всичките си версии динамичен стил и силен характер. Простотата на избора за клиента се изразява в логично надграждане на  версии на двигателя и нива на оборудването, и е насочена към самото сърце на пазара – простата линейна логика на гамата е друга характеристика на Fiat Tipo, запазена през всичките 30 години. Оригиналът на Tipo дебютира през 1988 г. с пет бензинови и дизелови двигателя, които бяха в състояние да задоволят всички нужди за това време, както и две нива на оборудване. Това беше умишлено решение на отказ от всички останали допълнителни отличителни черти, с цел да иновациите и зрелостта на модела да бъдат изразени в простото му име: “Типо”.

От Fiat Tipo “Digit” до UconnectTM 7 ”

В най-добрия стил на Fiat, всички разновидности на семейството на Tipo са снабдени с множество решения, които правят живота по-добър за всеки на борда. Продуктовата гама предлага забележително щедро стандартно оборудване и представя иновативната UconnectTM 7 “HD LIVE система с 7-инчов цветен сензорен дисплей с капацитивен екран, който потребителят може да управлява съвсем както таблет. Също така е налице Uconnect Link, която е готова за Apple CarPlayTM и е съвместима с Android AutoTM, което позволява на водачите по-удобно използване на смартфоните.

През 1988 г. Типо направи фурор със своите изключително модерни и функционални технологични нововъведения: електронните цифрови уреди на нивото “Digit” бяха интегрирани в специално проектиран инструментален панел, вграден в таблото. Цифровите инструменти на това ниво бяха истински технологичен връх от гледна точка на функционалност и ергономичност, като осигуряваха и отлична четливост.

Накратко, Fiat Tipo празнува едно незабравимо минало и е готов да посрещне бъдещите предизвикателства с осъзнатостта и зрелостта на първите си 30 години. Моделът бе разработен от целеви международен проектен екип от повече от 2 000 специалиста в продължение на три години, през които бяха проведени изпитания на повече от 8,7 милиона километра в най-екстремни климатични и пътни условията и надморски височини, за да можем да предложим семейство автомобили, готови да бъдат пуснати на пазара в повече от 50 държави в региона на Европа, Близкия Изток и Африка. Тези усилия бяха възнаградени от пазара посредством изключителните резултати от продажбите на модела.

Торино, 26 януари 2018 г.