Новият Fiat 124 Spider

Новият Fiat 124 Spider

 

 

Преглед на модела

Новият Fiat 124 Spider възкресява едноименния ретро модел, представяйки неговия класически стил и типично италианска динамика на новото поколение. Отдавайки почит на оригиналния 124 Spider, пуснат в продажба преди 50 години, новият 124 Spider предлага автентично италианско роудстър изживяване, изпълнено с вълнуващо шофиране, технологии и безопасност, в съчетание с неподражаем италиански дизайн. Новият 124 Spider вече може да бъде поръчан от шоурумите на основните европейски пазари. За конкретни детайли и цени посетете местните медийни сайтове.

Дизайнерите от Fiat Style Centre са създали автомобил, който обгръща в нова перспектива класическата красота на своя предшественик, без да изневерява на неговата същност. Предницата е дръзка, без да е агресивна, а двете леки издутини на предния капак указват мощта на двигателя. Страните са с пропорции на истински спортен автомобил, загатвайки за надлъжния двигател, механичната архитектура със задно задвижване и прибрания пътнически салон.

160607_Fiat_124-Spider_16

Вълнуващо шофиране благодарение на умелата изработка на дизайна
За региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) Fiat 124 Spider е оборудван с надеждния 1,4-литров 4-цилиндров двигател с турбокомпресор и технология MultiAir, който генерира мощност от 140 к.с. и максимален въртящ момент 240 Нм и се предлага с 6-степенна механична трансмисия. Динамиката е изключителна – моделът достига максимална скорост 215 км/ч, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,5 секунди.
Окачването на 124 Spider използва двойни носачи отпред и многораменна схема отзад, специално настроени за по-голяма стабилност при спиране и влизане в завои. Воланът е лек и бързо реагиращ, благодарение на системата за електрическо сервоусилване.

Кормилната уредба и окачването, олекотената рама, балансираното разпределение на теглото и двигателят с турбокомпресор се съчетават, за да предоставят динамично изживяване при шофиране. Подобренията в областта на шума, вибрациите и нискочестотните трептения на каросерията (NVH), включващи акустични решения за предното стъкло и изолацията, също допринасят за осигуряването на изтънчена и тиха возия.
За да се насладите на чистия въздух на открито, мекият гюрук на Fiat 124 Spider се сваля лесно и изисква минимални усилия.

Изпълнен с високотехнологични устройства за безопасност

Новият роудстър е снабден с активни и пасивни системи за безопасност, включително адаптивни предни фарове, видео камера за обратно виждане и система за контрол на стабилността, плюс каросерия, която осигурява висока твърдост и ниско тегло, благодарение на широката употреба на материали с висока якост.

Нещо повече – Fiat 124 Spider предлага набор от високотехнологични устройства, които допълнително подобряват комфорта и чувството на задоволство при пътуване, като например 7-инчовият сензорен екран с цифрова радио уредба, мултимедийно управление, Bluetooth връзка, седалки с подгряване и безключова система за достъп.

За да ви осигури несравнимо аудио качество дори със спуснат гюрук, автомобилът е оборудван с премиум Hi-Fi система Bose с девет високоговорителя, като четири от тях са вградени в подглавниците.

Дизайнът отдава почит на миналото, като дава нова интерпретация на стилните щрихи в съвременен вариант
Проектиран в Style Centre в Торино, новият Fiat 124 Spider запазва няколко варианта на оборудване и функции от оригиналния автомобил от 1966 г. – единодушно считан за един от най-страхотно изглеждащите модели на Fiat за всички времена – и ги пречупва през погледа на нашето съвремие. Fiat 124 Spider има елегантен, непреходен силует, атрактивни, класически страни с идеални пропорции, нисък център на тежестта, прибран пътнически салон и издължен преден капак, като истински спортен автомобил. Препратки към историческия модел има и в горната решетка и в шарките на шестоъгълната радиаторна решетка, в класическите “гърбици” по дължината на предния капак и в дръзките хоризонтални задни фарове. Интериорът е проектиран и изработен с цел да осигури максимален комфорт за всички пътници, като се започне с използването на меки, първокачествени материали. Ергономичният дизайн на автомобила е старателно проектиран с цел подобряване на удоволствието от шофирането, за което допринася и перфектното разположение на педалите, волана и предавателната кутия. Fiat 124 Spider се предлага с две нива на оборудване – 124 Spider и Lusso – като всяко от тях е налично в осем различни разцветки на каросерията: два пастелни нюанса (Passione Red и Gelato White), пет нюанса тип металик (Vesuvio Black, Argento Grey, Moda Grey, Magnetico Bronze и Italia Blue) и трислойният Ghiaccio White.

160607_Fiat_124-Spider_14

Дизайн

Проектиран в Centro Stile в Торино, новият Fiat 124 Spider е съвременна интерпретация на една истинска легенда и един от най-популярните модели на Fiat за всички времена: оригиналният Spider от 60-те години на 20-и век. Всъщност, емблематичният стил на 124 Spider напомня за външния вид на някои от неговите предшественици, като ги адаптира към съвременния вкус на 21-и век. Това е историята на модел, влязъл в гамата съвременни автомобили на Fiat, които са тясно свързани с традициите на марката.

Екстериор
Със своя елегантен, непреходен силует Fiat 124 Spider предлага атрактивни, класически страни с идеални пропорции, нисък център на тежестта, прибран пътнически салон и издължен преден капак, като истински спортен автомобил. От предницата се издига хоризонтална линия, която минава по страните и се съединява със задната линия в близост до клъстера на задните фарове: това е безспорна препратка към класическия 124 Spider.

По същия начин, горната шестоъгълна решетка е вдъхновена от ексклузивната форма на предните въздухозаборници на историческия модел и напомня за подобната на пчелна пита структура, която имаше спортната решетка на легендарния 124 Spider.

Оригиналните предни фарове, заедно с шестоъгълната предна решетка, допринасят за повторното утвърждаване на дръзкия характер на автомобила. Долната решетка е очарователна и едва докосва оформените спрямо предния капак фарове. Предните мигачи и фаровете за мъгла добавят динамичен щрих и заедно правят предницата на колата ясно отличима от всички останали модели.

“Гърбиците” на предния капак подчертават разположението на двигателя и генерираната от него мощност: те са препратка към второто поколение на 124 Spider – автомобил, който също имаше такава структура. Ексклузивните LED предни и задни фарове придават изразителност на автомобила – както през деня, така и през нощта.

Задницата на Fiat 124 Spider се характеризира с два елемента: задните “крила”, подобни на лястовича опашка, и хоризонталните задни фарове, които улавят характерните черти на предшественика на автомобила. Формата на задната броня, чийто горен край се врязва в капака на багажника, придава на задницата характерното очертание на буквата V.

Един от по-значимите детайл е заложен в задните фарове, образуващи пръстеновидна светеща повърхност, благодарение на вложките в цвета на каросерията. Можете да избирате измежду осем “премени”: два пастелни нюанса – Passione Red и Gelato White; пет нюанса тип металик – Vesuvio Black, Argento Grey, Moda Grey, Magnetico Bronze и Italia Blue, както и трислойния Ghiaccio White.

Други детайли, които удовлетворяват техническите и стилистични изисквания, включват вградения заден спойлер, който подобрява аеродинамичното натоварване и двойния ауспух, който подчертава мощностния капацитет на двигателя. И на последно място (но не и по значимост) – задният регистрационен номер е поставен между двата задни фара, точно в стила на оригиналния 124 Spider.

Интериор
Целият интериор е облицован с първокачествени материали: кожа за седалките, волана и маншона на скоростния лост. Меките материали за горната част на арматурното табло и хромираните покрития превръщат този нов Fiat в отличен пример за върховите постижения на италианското автомобилно производство. Интериорите на 124 Spider са проектирани и изработени с цел да осигурят максимален комфорт при пътуване. Нещо повече – ергономичният дизайн на автомобила е старателно проектиран и доизпипан, за да се постигне перфектното разположение на педалите, волана и предавателната кутия.

Ексклузивният дизайн на арматурното табло с черна гланцирана или сребриста вложка в зависимост от варианта на оборудването допълнително подобрява меките материали. Воланът е ергономично проектиран, за да се подобри маневреността на автомобила и е облицован с висококачествена кожа. Освен това олекотените мрежести седалки и ексклузивната форма на частите от тапицерията и тези от пенополиуретан са проектирани така, че да гарантират най-високото ниво на комфорт. Панелите на вратите са изработени от висококачествени меки материали, а хромираните дръжки имат сатенено покритие.

Панелът с инструменти пред седалката на шофьора е оборудван с три индикатора, включително централно разположеният оборотомер, предназначен за спортно шофиране.

160607_Fiat_124-Spider_03

Двигател, трансмисия и окачване

За региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) Fiat 124 Spider е оборудван с надеждния 1,4-литров 4-цилиндров двигател с турбокомпресор и технология MultiAir, който генерира мощност от 140 к.с. (103 kW) и максимален въртящ момент 240 Нм. Двигателят е запазил отличителните си характеристики: четири цилиндъра с алуминиева глава, диаметър 72 мм и 84 мм ход на буталото, което осигурява обща вместимост от 1368 куб.см. Fiat 124 Spider достига максимална скорост от 215 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,5 секунди. Превъзходната динамика на автомобила се постига и благодарение на задното задвижване, изключително добре балансираното разпределение на теглото и ниския център на тежестта.

Олекотена механична трансмисия за бърза и прецизна смяна на предавките

Трансмисията на 124 Spider се състои от 6-степенна механична предавателна кутия с компактна и олекотена структура. Предавките са директни и плавни, а маневреността на скоростния лост е оптимална. Изборът на този тип трансмисия дава възможност за използване на компактен заден диференциал, който увеличава ефективността и същевременно намалява разхода на гориво. Педалът на съединителя е оптимизиран, за да даде възможност на водача да контролира прецизно фазата на превключване и да осигури бърза смяна на предавките за максимално удоволствие от шофирането.

Окачване и кормилна уредба, предназначени за отлична динамика при шофиране
Отпред новият 124 Spider използва елегантно четиристранно окачване, а отзад е монтирана многораменна архитектура, осигуряваща пълен контрол над автомобила при влизане в завой. Благодарение на електрическото сервоусилване с двойна зъбна рейка, воланът на 124 Spider е лек и с бързи реакции, като разтоварва водача от стреса на шофирането. Блокировката, приложена директно върху рейката, осигурява изключително прецизна командна обратна връзка, дори когато страничните ускорения са особено високи. Разположението на кормилната колона, заедно с предавателното отношение на волана гарантира линейна реакция, която се приспособява към всякакъв стил на шофиране.

160607_Fiat_124-Spider_02

Технологии и информационно-развлекателна система

Новият Fiat 124 Spider дава възможност за широка гама от високотехнологични инструменти, които подсилват спортния характер на автомобила и осигуряват на клиентите постоянна връзка със света и отлична безопасност.

124 Spider има инструментален панел с три циферблата – в средата е монтиран голям оборотомер, отдясно е разположен скоростомерът, а отляво – дисплей с данни, който позволява на водача да следи цялата по-важна информация с един поглед.


Новият Fiat 124 Spider е оборудван с лесна за употреба информационно-развлекателна система. 3,0-инчовата автомобилна аудио система, която се монтира по стандарт и в двата варианта на оборудване, включва AM/FM радиоуредба, MP3 плейър, USB порт, вход за външни устройства AUX и шест високоговорителя. Информационно-развлекателната система, която може да се поръча допълнително и за двата варианта на оборудване, включва 7-инчов сензорен екран, AM/FM радиоуредба, HD радиоуредба, MP3 плейър, два USB порта, вход за външни устройства, шест високоговорителя, мултимедийно управление и Bluetooth връзка. Вариантът на оборудване Lusso включва и видеокамера за обратно виждане и 3D навигационна система.

Във варианта със 7-инчовата система присъства и функция за гласово разпознаване, която дава възможност на водачите да боравят с мобилния си телефон, музикалната и навигационната система без да използват ръцете си, за да не отклоняват вниманието си от шофирането. Освен това функцията за отговор чрез трансформирането на глас в текст дава възможност на водачите, притежаващи съвместим със системата мобилен телефон, да отговарят на текстови съобщения с предварително запаметени фрази.

Други налични опции включват навигационна система. За да се осигури превъзходно качество на звука дори при спуснат гюрук, се предлага премиум звукова система Bose с девет високоговорителя, включително двойни високоговорители в подглавника на всяка седалка и субуфер.

За повече развлекателни функции системата предлага на водачите и достъп до интернет радио приложенията App Aha и Stitcher посредством Bluetooth връзка.

Aha на Harman и Stitcher Radio
Aha улеснява мигновения достъп до над 30 000 радио станции с аудио съдържание, включително водещи интернет музикални услуги, интернет радио, новинарски и развлекателни станции, аудиокниги, Facebook и Twitter нюзфийд (поток от информация), метеорологични станции и много други. Stitcher Radio е приложение, което осигурява достъп до хиляди радиопрограми и подкастове, които се предават поточно директно към устройствата, без нуждата от сваляне или синхронизиране. Автоматично се избира препоръчано съдържание, като регистрирате съдържанието, добавено в “Любими”.

Услуги за връзка

“Услуги за връзка” е абонаментен пакет, който улеснява и прави по-комфортно всяко пътуване. По-конкретно – той може да бъде използван, за да търсите автосервизи и да ги подреждате по местонахождение или по цени на услугите; може да получава предупреждения за натоварен трафик, информация за времето и интересни места, които си заслужава да посетите.

160607_Fiat_124-Spider_04

Безопасност

Новият Fiat 124 Spider предлага широка гама от устройства, както влизащи в стандартното оборудване, така и предлагани допълнително, за активна и пасивна безопасност. Задните светлинни LED клъстери, четирите въздушни възглавници и антиблокиращата система ABS винаги са включени в стандартното оборудване, в допълнение към усъвършенстваните системи за контрол на стабилността. В действителност системата ESC увеличава контрола на водача над автомобила, като му дава възможност да поддържа стабилен курс при всякакви условия за шофиране. Тя е полезна в опасни ситуации – например на кръстовища и върху разнородна настилка при наличието на сняг, лед и чакъл. ESC прилага селективно спирачно усилие и работи с педала на газта, за да възвърне стабилността на автомобила, ако бъде установена разлика между действията на водача и траекторията на колата. И на последно място (но не и по важност), системата EBD регулира предното и задното разпределение на спирачното усилие, за да оптимизира спирачния път и контрола върху автомобила във всякакви условия на натоварване.

Триточковите предпазни колани с обтегачи са оборудвани с ретрактори с постоянна сила, управляващи степента на усилието, прилагано от колана върху пътника, които постепенно го отслабват по контролиран начин. Нещо повече – активните ограничители на натоварването оптимизират защитата на гръдния кош в зависимост от тежестта в случай на сблъсък.

Каросерията е изработена от материали с висока якост, със специални структурни елементи, предназначени конкретно да пренасочват и поглъщат енергията в случай на сблъсък, с което подобряват защитата на пътниците. Кормилната колона е проектирана да поглъща енергията, а педалът на спирачката е ненатрапчив: всички тези решения допринасят за смекчаване тежестта на травмите в случай на катастрофа.

Други функции правят изживяването зад волана на новия Fiat 124 Spider истински комфортно. Те включват, например, системата за паркиране на заден ход ParkSense, която засича обекти, застанали на пътя на автомобила при паркиране на заден ход с ниска скорост и камерата за обратно виждане, която осигурява широкоъгълен изглед на областта непосредствено зад автомобила. Предлагат се и други системи като Keyless Entry, предназначена да отвори колата и да стартира двигателя, без да вадите ключа за автомобила от джоба си, както и сензори за светлина и дъжд.

И последно, можете да поръчате и информационно-развлекателна система с гласово управление, която дава възможност на водача да използва Bluetooth-съвместим телефон, за да не сваля ръце от волана и да не отклонява поглед от пътя. При първото сдвояване на Bluetooth устройството и телефона неговият указател бива свален и синхронизиран автоматично. Впоследствие можете да избирате желания телефон, просто като изречете съответното име на глас. Системата позволява на водача и да избере някой от радио режимите и да включва AM/FM станции и цифрови радио програми.

Регион EMEA

124 Spider
Вариантът на оборудване на 124 Spider включва двоен ауспух, ролбар с черно покритие, както и колони и дръжки на вратите с цвета на каросерията. Стандартно автомобилът е оборудван с 16-инчови алуминиеви джанти, черна текстилна тапицерия на седалките, халогенни предни фарове, LED задни светлинни клъстери и автопилот. При интериора меките материали, използвани за арматурното табло, са украсени със сребристи акценти.

Lusso
Нивото на оборудване Lusso добавя следните екстри към варианта 124 Spider: 17-инчови алуминиеви джанти, предна колона и ролбар със сребрист цвят, хромиран двоен ауспух и фарове за мъгла като стандартно оборудване. Ексклузивният интериор включва кожена тапицерия на седалките с черен или тютюнев цвят, тапицирана долна част на арматурното табло, ръб на таблото с видими шевове и автоматичен климатроник.

И двете нива на оборудване включват 4 въздушни възглавници, MP3 радио уредба с USB порт и четири високоговорителя, тапициран с кожа волан, автопилот, старт бутон и функция Keyless Go (безключово стартиране).

FCA Bank за новия 124 Spider

FCA Bank – банката, посветена на всички автомобилни ентусиасти, черпи своето вдъхновение от концепцията за „пълна свобода“ при изработване на финансовите решения, които предлага: свободата да се насладите изцяло на стила и динамиката на 124 Spider, благодарение на възможността да избирате между различни пакети, които улесняват достъпа до новата икона във вдъхновяващото семейство на марката. Уникалната концепция, наречена „Насладете се на всички пътища“, включва множество персонализирани решения за получаване на достъп до вълнуващото изживяване при шофиране, което предлага 124 Spider, и за удовлетворяване нуждите на всички целеви клиенти.

Персонален договор за покупка и лизинг“ предлага гаранцията да можете да управлявате новия автомобил с ограничени месечни вноски и персонализирани опции по избор при изтичане на договора, като например подмяна на автомобила с нов, предоговаряне на финансовия пакет или връщане на автомобила.

Благодарение на иновативния „План за авансови вноски“, клиентите ще могат да се насладят на 124 Spider напълно свободно: тази формула предвижда обща стойност наполовина от продажната цена, междинна вноска и, след две години, възможността да подмените колата, да изплатите изцяло сумата или да предоговорите финансовия пакет.

Предлага се и пълно сервизно обслужване, благодарение на дългосрочния лизинг, което е идеално за физически лица и бизнес клиенти, търсещи пълно спокойствие на духа.

При всяко от тези решения клиентите могат да разчитат на специални застрахователни полици, чието предназначение е да функционират в съответствие с характеристиките на автомобила: “On Top Protection” е специална застраховка, покриваща мекия гюрук както в случай на неволно увреждане, така и при вандалски действия, а “Sun-Days Protection” е иновативна полица, която възстановява суми при неизползване на автомобила в случай на проливни дъждове през летните уикенди (повече от 4 мм дъжд и по-малко от два часа слънце при два последователни уикенда в периода между май и септември).

Налице са и всички обичайни застрахователни услуги, предназначени за защита на автомобила и на клиента. Те включват Protected Loan, която гарантира изплащане на част от финансирането в случай на непредвидими обстоятелства като оставане без работа и услуги, включващи изчерпателно цялостно покритие, покритие при катастрофа, GAP (гарантирана защита на активите) и маркиране на идентификационния номер на автомобила върху стъклата.

Всеки европейски пазар, на който оперира FCA Bank, ще адаптира своите оферти, използвайки описаните финансови решения, като ги пригоди така, че да отговарят на различните индивидуални изисквания.

160607_Fiat_124-Spider_12

Mopar за новия 124 Spider

Mopar – референтната марка на FCA за услуги, клиентско обслужване, оригинални резервни части и аксесоари – създаде специална гама аксесоари, които подчертават стилните характеристики на новия Fiat 124 Spider. Те включват основните черти, напомнящи за италианския стил на емблематичния автомобил, пуснат в продажба преди близо 50 години и чието име носи новият модел, а именно – багажното отделение в задната част и страничните огледала на вратите, изпълнени в ярко сребрист цвят, и особено безпрецедентните джанти, изработени с историческия дизайн.

Гамата за персонализиране се допълва от серия в черен гланц, която подчертава луксозната душевност на автомобила. От рамката на предното стъкло до акцентите по подглавниците на седалките, от страничните огледала до специфичния комплект алуминиеви джанти и характеризацията на интериора, която внасят стойките за чаши и решетките на въздуховодите. Стойките за чаши и решетките на въздуховодите се предлагат съответно и в сребристо и червено.

Забележете също хромираното лого 124 върху черен или червен фон, вградено в предната решетка.

За да се подчертае спортната атмосфера на автомобила, се предлагат алуминиеви педали, както и капачета за клапани, украсени с емблемата на Fiat в черно и сребристо, предни и задни калобрани и напречнaта рейкa, която допринася за по-доброто сцепление с пътя на новия Fiat 124 Spider.

И на последно място (но не и по значение), SD картата с памет е много важна, защото дава възможност на потребителя за бърз достъп до навигационния софтуер и карти – за всички онези, които не са ги поискали при поръчването на автомобила.

Mopar Vehicle Protection
Mopar Vehicle Protection позволява на собствениците да поддържат автомобилите си в оптимално състояние, като предлага широка гама от споразумения за сервизно обслужване, гарантирани от Fiat Chrysler Automobiles. Те са предназначени да осигурят на собствениците удоволствието да шофират своите автомобили без никакви грижи и непредвидени обстоятелства.

Единствено Mopar Vehicle Protection предлага сигурността, че всяко сервизно обслужване ще бъде извършено от високо квалифицирани и специализирани професионалисти в оторизирани сервизи на Fiat в цяла Европа, къде се използват само оригинални резервни части.

Продуктовият портфейл Mopar Vehicle Protection съдържа широка и гъвкава гама удължени гаранции и планове за сервизна поддръжка, които могат да бъдат прехвърлени на новия собственик при евентуална продажба на автомобила. Всеки от тях е създаден така, че да удовлетвори шофьорските ви нужди със серия различни нива на покритие по отношение на издръжливост и пробег.

За новия Fiat 124 Spider, Mopar Vehicle Protection са планирали широка гама от услуги, които ще поддържат вашия автомобил в перфектно състояние за експлоатация. Удължената гаранция Maximum Care, например, е създадена да покрие всички механични и електрически части на автомобила и удължава гаранцията максимум до 3 години след изтичане гаранционния срок на производителя.

Планът за поддръжка по график Easy Care фиксира цената на редовното ви сервизно обслужване за период до 5 години и се грижи автомобилите на нашите клиенти да не пропускат нито едно посещение в сервиза.

Можете директно да се абонирате за договор за обслужване Mopar Vehicle Protection при закупуване на автомобила и можете да го включите (ако желаете) във финансовата оферта на FCA Bank (само за някои пазари). Easy Care може да бъде закупен по всяко време преди първото посещение в сервиз, а за MAXIMUM CARE можете да се абонирате до 24 месеца след регистрацията на автомобила.

myFiat
За новите клиенти на Fiat 124 Spider вече се предлага и услугата Mopar Owner Centre. Носител на наградата Italian Key Interactive Awards, Mopar Owner Centre е следпродажбената платформа на FCA, предлагана към пакет съдържание с премиум качество, посветен на грижите и сервизното обслужване на автомобила.

Съдържанието, налично в публичния раздел на уебсайта, предлага широка гама от информация за следпродажбения свят – услуги, аксесоари, оригинални резервни части, клиентско обслужване, мърчандайзинг, електронен магазин и техническа документация – достъпни в 21 страни от регион EMEA: Италия, Испания, Белгия, Люксембург, Франция, Великобритания, Германия, Холандия, Полша, Португалия, Швеция, Австрия, Швейцария, Ирландия, Гърция, Мароко, Дания, Южна Африка, Русия, Сърбия и Унгария.

Като регистрират своя нов Fiat 124 Spider в специализирания раздел “myFiat”, клиентите ще имат достъп до набор от услуги, ексклузивно съдържание и специални промоции, както и редица иновативни услуги. Разделът “myFiat” е достъпен в 15 държави: Италия, Испания, Германия, Полша, Холандия, Белгия, Гърция, Дания, Португалия, Великобритания, Австрия, Ирландия, Швеция, Швейцария и Южна Африка.

За по-подробна информация се регистрирайте на адрес: http://my.fiat.com

Наследство
Fiat 124 Sport Spider е бил представен на Международното автомобилно изложение в Торино през ноември 1966 г. и е пуснат на американския пазар две години по-късно. Близо 50 години след своя дебют 124 Spider все още е емблематичен модел както за колекционерите, така и за автомобилните ентусиасти. Spider е бил оборудван с петстепенна механична предавателна кутия, двигател с двоен разпределителен вал и вместимост 1438 куб.см, дискови спирачки на четирите колела и периодични чистачки за предното стъкло.

124 Spider – еволюция на седана на Fiat в средния клас автомобили от 60-те години на 20-и век – беше истински спортен автомобил, постигнал изключителни успехи за доста дълъг период, както на вътрешния, така и на външните пазари. Всъщност автомобилът, произвеждан 19 поредни години, надживя почти всички останали спортни автомобили от своята епоха. Само в Съединените щати между 1968 и 1985 г. бяха продадени над 170 000 бройки от модела Spider.

Американците бяха луди по пропорциите и забележимо италианския стил на Spider, както и по водонепроницаемия му мек гюрук, който можеше да се сваля директно от мястото на водача – много бързо и лесно. Дизайнът на 124 Spider – създаден от Pininfarina, историческият партньор на Fiat в създаването на специални версии – се оказа толкова популярен, че автомобилът преживя съвсем незначителни стилистични обновления за своите двайсет години на производство и дори и днес се счита за един от най-големите търговски успехи на торинския автозавод.

Втората серия на модела бе представена в Европа през 1969 г. и се откроява със своя двигател със свръхголяма вместимост от 1608 куб.см и някои модификации в стила, включително двете продълговати издутини на предния капак и по-големите задни светлинни клъстери; и накрая – през 1972 г. на пазара беше пусната третата серия, която се отличаваше с два нови силови агрегата, заимствани от Fiat 132, с вместимост на двигателя 1592 и 1756 куб.см.

Почти десет години след дебюта си в Съединените щати, Fiat 124 Spider се оказа толкова успешен, че Fiat решиха от 1975 г. нататък да произвеждат автомобила изключително за този пазар. През 1979 г. автомобилът бе преименуван на Spider 2000 в чест на новия му двигател с вместимост 1995 куб.см.

Към края на 1981 г. Pininfarina промени изцяло производствения процес на автомобила, който отново бе пуснат на европейските пазари. През 1982 г. производството на Spider от Fiat и Pininfarina се застъпи: докато Fiat произвеждаха най-новите модели на Spider 2000, Pininfarina започнаха производство на своя собствена версия, продавана в САЩ под името Pininfarina Spider Azzurra, а в Европа – под името Pininfarina Spider Europa. Стандартното оборудване за модела Pininfarina Spider Azzurra включваше кожена тапицерия, стереоуредба/касетофон и стъкла с електрозадвижване.

Производството на модела Spider беше прекратено през 1985 г., след продажбата на близо 200 000 бройки. Със своя американски дебют на Автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2015 г., последван от европейското представяне на Автосалона в Женева през март 2016 г., новият Fiat 124 Spider е дълбоко вкоренен в традициите на този легендарен автомобил и възнамерява да накара новото поколение автомобилни ентусиасти да се влюбят в неговия стил и типично италианската му динамика.