Едномилионният Фиат Панда бе произведен днес

Едномилионният Фиат Панда бе произведен днес

  • Рекордьорът е Panda City Cross 1,2 69 HP и ще бъде продаден в Италия.
  • Panda е автомобил номер едно в Италия в продължение на пет поредни години.
  • Също така е и най-продаваният в Европа в своя сегмент от 2016 г. насам.
  • Стартиран през 1980 г. и сега в своето четвърто поколение, компактният Fiat добавя това последно постижение към своя дълъг списък с технологични и търговски успехи.
  • Той беше първата градска кола със задвижване на четирите колела (1983 г.), първият градски автомобил с дизелов двигател (1986 г.), първият, наречен “Кола на годината” (2004 г.) и първият задвижван с метан (2006 г.).

Едномилионният Фиат Панда слезе от производствената линия в завода на Г. Вико Помиляно д’Арко в Италия, близо до Неапол: това е само най-новото постижение на този изключителен автомобил, който е безспорен номер едно в Италия 2012 и най-продавания в Европа в своя сегмент от 2016 г. насам.

Предназначената за продажба в Италия кола-рекордьор е City Cross 1.2 69 HP с бяла боя и офроуд външен вид, предназначен да избяга от рутината на ежедневието и да се впусне в нови градски приключения. Това не е изненадващо, тъй като още от дебюта си Panda се отличава с три различни личности: функционален градски автомобил, ултра компактен 4WD off-roader и стилен градски кросоувър с отлични офроуд качества.

Над 7,5 милиона общо са произведените автомобили от 1980 г., когато стартира първата Panda (новият рекорд се отнася до четвъртото поколение, стартирано в края на 2011 г.). Тези цифри са показателни за неговия дълъг живот, пълен с успехи в продажбите и технологичните нововъведения в сегмента си. Например, през 1983 г. Panda 4×4 е първият градски автомобил със задвижване на всички колела, а през 1986 г. той е първият с тези размери, който успява да побере дизелов двигател. През 2004 г. Fiat Panda беше първата кола в своя сегмент, наречена “Кола на годината”. Същата година тя става първата градска кола, която някога е достигнала базовия лагер на връх Еверест на 5 200 метра надморска височина.

Дългата поредица от рекорди продължи и през 2006 г., когато Fiat Panda стана първият масово произвеждан автомобил задвижван с метан. Откакто беше пуснат, година след година, той неизменно е най-продаваният автомобил с метан в Италия, а също и в Европа, сумарно от 2007 г. насам. Знаковата бройка от 300 000 автомобила на метан бе постигната през февруари, което е абсолютен рекорд сред автомобилите, задвижвани с метан. Естествено, подобно на всички останали модели на Фиат, задвижвани с метан от Fiat, Panda CNG вече е съвместим с биометан.

Само тези рекорди са достатъчни, за да го направят един от най-успешните модели на автомобилната сцена. Но Fiat Panda никога не спира: днес е единственият автомобил в своя сегмент, който предлага четири версии на двигателя (бензин, дизел, бензин / метан и бензин / LPG), три конфигурации (Urban look, City Cross и 4×4), две предавания (предно и всички колела) и две трансмисии (ръчна и Dualogic роботизирана).

Заслуга за най-новите постижения определено заслужава и завода “Г. ВИКО ПОМИЛЯНО Д’АРКО”, където се произвежда колата. Това е най-съвременната фабрика, която е спечелила много награди, след като бе напълно обновена през 2011 за да произвежда Fiat Panda. През 2012 г. заводът спечели Сребърен Приз в Програмата за сертифициране на Производство от Световна Класа (World Class Manufacturing certification programme/WCM), както и наградата Най-добър в Европа в Automotive Lean Production Award.

Само година по-късно, през 2013 г. и все още в рамките на програмата WCM, заводът е сертифициран на нивото Златен. И новата международна награда постигната през 2014 г .: наградата “Lean and Green Management”, доказателство за постигнатия напредък в оптимизирането на всички “ресурси”, необходими за производството на автомобили.

Днес Заводът “Г. ВИКО” продължава да се стреми да намали въздействието на производството върху околната среда чрез непрекъснати подобрения, включително отговорно потребление на енергия и вода и качествено управление на въздуха и отпадъците.